Švýcarské etudy : švýcarská inspirace - Seidlová, Dana, 1929- (Petrklíč, 2018)
V knížce "Švýcarské etudy" se spisovatelka snaží čtenáři přiblížit atmosféru a duši švýcarských obyvatel. Mnoho let si kladla otázku, čím se liší taková společnost jako je Švýcarsko od života "za železnou oponou?" Odpověď hledala nejprve v odlišné historické zkušenosti: Přetrvává tu působení dávno zemřelých velikých osobností? Působí tu estetický vliv krásné přírody, byť i byla bez užitku? Rezonuje tu tolerantní církev, která v moderní době sdílí evangelické i katolické vyznání pod jednou střechou a zároveň u ateistů se těší respektu? Také demokratický život ve Švýcarsku má nejdelší tradici přes 700 let! Země nezažila nikdy útisk, podrobení, ponížení a svoboda se jí zadřela hluboko pod kůži. Takové byly úvahy, které se staly inspirací k napsání této knihy. Nakladatelská anotace. Kráceno.