Růžový altán : příběh pro paní a dívky romantice nakloněné - Bešťáková, Eva, 1932-2021 (Petrklíč, 2018)
Romanticky laděná próza zkušené autorky, v níž se životní příběh hlavní hrdinky odehrává na pozadí zvratů českých dějin 20. století. Romantický příběh růžového altánu jako symbolu lidského štěstí se odehrává za první republiky a během druhé světové války, po únoru 1948 je na mnoho let přerušen emigrací hrdinky a pokračuje po jejím návratu do staré vlasti. V jejích vzpomínkách se prolíná minulý svět s přítomností, nostalgie s jemným humorem, dobrodružné hledání dávných stop se zklamáním i nadějí. Historická fakta a reálie odpovídají skutečnosti, fiktivní děj zčásti i autentickým prožitkům citlivé vypravěčky. Nakladatelská anotace. Kráceno.