Píseň zbloudilých duší - Ward, Jesmyn, 1977- (Vyšehrad, 2019)
Román s prvky magického realismu a vúdú se odehrává ve státě Mississippi, kde žije zčásti soudržná, zčásti dysfunkční afroamerická rodina. Třináctiletý Joseph, zvaný Jojo, je zdánlivě obyčejný chlapec tmavé pleti, kterého jeho původ předurčuje k neradostné budoucnosti. To mu však nebrání upřímně milovat tříletou sestřičku Kaylu, pro kterou je hlavním mužským vzorem a se kterou sdílí jisté spirituální schopnosti. Matka Josepha a Kayly je stravována nejen drogovou závislostí, pro komunitu typickou, ale také láskou k bílému vězněnému muži, pro kterého hodlá podniknout cestu Jihem. Rodinná sága se dále větví, když poznáváme prarodiče dětí, nesoucí v sobě bolest minulosti a schopnost napojit se na moudrost předků. Jak stránky románu - inspirovaného například Faulknerem - přibývají, minulost se mísí se současností, svobodní s vězni, živí s mrtvými a dědictví rasy je prokletím i požehnáním.