Strakáč a Tioni - Rušar, Daniel, 1975- (Albatros, 2019)
Kniha s celostránkovými ilustracemi vypráví o tom, že na odlišnosti lidí není vůbec nic špatného. Jednomu chlapci se udělaly na těle zvláštní skvrny, které se pořád zvětšovaly a už se jich nikdy nezbavil. Kvůli tomu se mu ostatní děti - TiOni - začali posmívat. Jaké to je, když jste jiní než ostatní a jak to udělat, aby jste se cítili silní a šťastní? A pak strakatý kluk, kterému říkali někdy Strakáč jindy Batika, uviděl jiné děti, s velkým nosem a odstávajícíma ušima a najednou věděl, že díky jinakosti může dělat věci jinak - originálně, a že smích bývá dobrým lékem na každou bolest.