O trůn a lásku : dramatický život a tragická smrt Františka Ferdinanada d'Este - Pernes, Jiří, 1948- (Euromedia Group, 2019)
Poutavě napsaný životopis přibližuje osudy, politické názory, ale i lidskou stránku arcivévody a následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este. Autor popisuje arcivévodovo dětství, výchovu a vzdělání. Seznamuje s jeho vojenskou kariérou a se vztahem k Čechám, kde vlastnil panství Konopiště a Chlum u Třeboně. Jeho osud radikálně změnila tragická smrt korunního prince Rudolfa roku 1889, která Františku Ferdinandovi otevřela cestu k císařskému trůnu. Arcivévodovu povahu dokresluje příběh jeho lásky k Žofii, hraběnce Chotkové. Velkou pozornost autor věnuje vztahu následníka k jednotlivým národům Rakouska-Uherska a politickým plánům na celkovou přestavbu monarchie, kterou hodlal František Ferdinand po nástupu na trůn uskutečnit. K realizaci jeho záměrů již nemohlo dojít: život arcivévody a jeho ženy ukončily výstřely v Sarajevu 28. června 1914.