Korczak : pokus o biografii - Olczak-Ronikier, Joanna, 1934- (Volvox Globator, 2019)
Janusz Korczak, vl. jménem Henryk Goldszmit, byl polský spisovatel, pedagog, veřejný pracovník, povoláním lékař, vychovatel a průkopník moderních teorií v pedagogice. Uctíval dítě jako autonomní bytost a kladl důraz na vývoj jeho osobnosti. Založil a přes třicet let vedl sirotčince Sirotčí dům (1912-42) a Náš dům pro polské sirotky (1919-36) ve Varšavě. Proslul nejen svými výchovnými postupy, ale i svou literární tvorbou pro děti, romány a pohádkovými příběhy. Během nacistické okupace Polska prokázal neobyčejné hrdinství, ochraňoval své svěřence nejprve ve Varšavě, v židovském ghettu, posléze i na jejich poslední cestě ve vyhlazovacím táboře v Treblince, kde dobrovolně zahynul společně s nimi. Nakladatelská anotace. Kráceno.