Naděje umírá poslední : očité svědectví holocaustu - Birenbaum, Halina, 1929- (Jota, 2010)
Autorka se k tíživým a bolestným vzpomínkám vrátila po mnoha letech (v 60. letech). Velmi věcně popisuje situaci Židů po přepadení Polska a poměry ve varšavském ghettu. V koncentračních táborech strávila pět let, od desátého roku věku. Spolu se svým starším bratrem jako jediní z rodiny válku přežili. Bez příkras a sentimentu popisuje skutečnosti tak hrozné, že se vymykají chápaní člověka naší současnosti. Svou výpověď chápe jako poselství a varování pro příští generace.