Malé pikantní vraždy - Adler-Olsen, Jussi, 1950- (Host, 2019)
Dvojice povídek úspěšného dánského detektivkáře, který v nich tentokrát pojal kriminální téma s notnou dávkou černého humoru. Titulní povídka uvádí na scénu muže, jemuž s věkem a po odchodu manželky ubývá sil i peněz. Až jednou u holiče vyslechne nevázaný hovor dvou mondénních dam, jimž zřejmě tak trochu překážejí v rozletu jejich manželé - a dostane nápad na novou výnosnou živnost. Druhá, kratší povídka začíná v Německu v době 2. světové války, kdy na půdě svého domu hledá úkryt mladý dezertér z wehrmachtu. Jeho azyl se však poněkud protáhne a když to muž zjistí, sáhne k odplatě... Dvě drobné prózy ukazují populárního představitele severské krimi literatury z jiného úhlu - jako autora příběhů rovněž kriminálních, ale vyprávěných v absurdním tónu s velkou dávkou černého humoru.