Návrat - Holeček, Jeronym, 1891-1941 (Epocha :, 2019)
Autobiografický román československého legionáře a vojáka Jeronyma Holečka o jeho službě v Itálii a následně v bojích o Slovensko v roce 1919. Jeronym Holeček byl odveden na frontu nedlouho po začátku první světové války, v červnu 1916 padl do ruského zajetí, a ještě téhož roku se mu podařilo vstoupit do srbské armády. V roce 1918 už spolu s dalšími československými legionáři slouží v Itálii, kde je zastihne zpráva o konci války. Klid netrvá příliš dlouho, vrací se sice do rodného Československa, ale okamžitě se zapojuje do bojů, které mají zajistit hranice nově vzniklého státu. Boje u Miškovce ukázaly, že udržet území, o něž usiluje i Maďarsko, nebude vůbec snadné. Jednotky se budou muset postavit na odpor přesile, ale jejich odhodlání chránit vlast nepolevovalo. Celý rok 1919 se pak nesl v duchu těžkých bojů o Slovensko, přičemž Holeček přibližuje působení a aktivity Zárubova oddílu a především události, kterých byl sám svědkem či přímým účastníkem.