Smaltová Medúza - Agapītos, Panagiōtīs A., 1959- (Vyšehrad, 2019)
Vyslanec císaře Theofilose opět řeší záhadné úmrtí, tentokrát na malém ostrůvku v Egejském moři. Historická detektivka z prostředí Byzantské říše 9. století. Byzantská říše roku 835. Velvyslanec císařského dvora Leon se vrací z neúspěšné mise na Krétě. Na cestě do Konstantinopole ho na moři přepadne prudká bouře a celá flotila je nucena přistát na poloopuštěném ostrově Skyros. Zatímco dělníci opravují poškozenou loď, je Leon požádán, aby vyšetřil neobvyklou smrt mladého stavitele. Leon se ujímá pátrání a postupně zjišťuje, že život obyvatel ostrova je svázán vlastními pravidly a bude těžké proniknout do komunity tohoto uzavřeného společenství.