Kronika zániku Evropy : 1984-2054 - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2019)
Rozsáhlá románová freska populárního spisovatele mapuje události na evropském kontinentu přibližně za posledních pětatřicet let a zároveň předkládá hypotézu, kam se bude vývoj v této části světa ubírat v příštím, časově totožném období. Román vypráví o osudech rodiny Wagnerů, která prožívá postupný úpadek evropské civilizace. Kniha je rozdělena na dvě části. První díl nazvaný "Jak to celé začalo" popisuje léta 1984 - 2019 a vychází z reálného vývoje Čech a Evropy. Druhý díl "Jak by to celé mohlo skončit" modeluje formou utopie jeden z možných vývojů společnosti po roce 2020, který by mohl vést až k zániku evropské civilizace. Zakladatel rodu Adam Wagner, sociolog a odborník na Orwellovo dílo, předvídá budoucí rozpad západoevropské demokracie, a proto s členy rodiny a přáteli budují malé chráněné sídlo, za jehož hradbami se hodlají bránit, až dojde k sociálnímu rozvratu, hospodářské krizi a bojům o přežití. Nakladatelská anotace.