Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi : skutečný příběh - Dronfield, Jeremy, 1965- (Jota, 2019)
Román z období 2. světové války o síle rodinného pouta mezi židovským otcem a jeho synem, kteří spolu prožili utrpení holocaustu. Vídeňský židovský čalouník Gustav Kleinmann a jeho dospívající syn Fritz patřili mezi ty, kterým se podařilo přežít holocaust od samotných začátků až do konce. Prošli společně 4 koncentrační tábory - od Buchenwaldu, který dokonce budovali, přes Osvětim, což tehdy znamenalo rozsudek smrt, Mauthausen, Mittelbau-Dora, Bergen-Belsen. Absolvovali bok po boku transporty, pochody smrti. Fritz odmítl svého otce opustit, raději riskoval život, jen aby spolu zůstali. Láska a oddanost jednoho k druhému bylo to, co je udržovalo naživu a dodávalo jim odvahu. Kniha je založena na skutečných událostech. Vychází z tajného deníku Gustava Kleinmanna.