O nečekané plavbě myšky Elišky - Votruba, Jiří London (E-knihy jedou, 2019)
Kdesi na půdě vesnického domku v Čechách žila docela spokojeně myška Eliška. Ráno vylezla ze starého sudu obilí, ve kterém si udělala pohodlný pelíšek, najedla se zrníček, proběhla se po okolí a večer unavena si zase do pelíšku zalezla a usnula. Tak to chodilo řadu let. Jenomže jednou se probudila a všechno bylo úplně jinak. Její sud s obilím a jejím pelíškem byl na lodi, loď někam plula a ona nevěděla ani kam. Když se pak rozkoukala, našla si kamarády. Další myšku jménem Ingrid a také starého námořníka Olafa. S oběma při plavbě po Středozemním moři zažila pak spoustu nečekaných zážitků.