Malá filosofie člověka ; a, Slovník filosofických pojmů - Sokol, Jan, 1936-2021 (Vyšehrad, 2019)
Úvod do studia filozofie doplněný o výkladový slovník. Sokol úvod do filozofického myšlení pojímá jako "filozofii člověka". Výklad se tudíž soustřeďuje na člověka jako mravní, dějinnou a společenskou osobu. Tato koncepce umožňuje ukázat přímé vazby mezi filozofickým myšlením a jinými oblastmi duchovní činnosti (např. umění, technika, právo). Za filozofickou propedeutikou následuje výkladový slovník, který zahrnuje osobní názory autora na řadu filozofických termínů. Jedná se o knižní vydání vysokoškolské učebnice filozofie pro nefilozofické obory.