Bezejmenní : minulost, která měla zůstat skryta - Krčmář, Milan (CPress, 2019)
Historický román českého autora inspirovaný skutečným kriminálním případem, který se odehrál v Třebíči v první polovině dvacátého století. Roku 1915 prchá mladá židovská dívka spolu se svou rodinou před postupující východní frontou. Po náročné cestě konečně všichni dorazí do moravské Třebíče a doufají, že zde budou v bezpečí. Pomalu se snaží sžít se se zdejšími poměry, navázat přátelské vztahy s místními a také si vydělat na vlastní obživu. Společnými silami přečkají náročné roky první světové války a roku 1918 se chtějí vydat za lepší budoucností. Té se však nedočkají. Když četníci roku 1925 náhodou naleznou pozůstatky po několika rozsekaných tělech, nejprve nemají tušení, komu by mohla patřit. Postupně se oba příběhy začínají spojovat a odhalují se nám děsivé podrobnosti celého případu.