Holka ze sekáče - Kratochvílová, Tereza, 1993- (CPress, 2019)
Autobiografické vyprávění o životě odloženého dítěte v adoptivní, za to však milující rodině. Nejsem žádná holka, která prodává oblečení v second handu. Jsem holka, kterou vlastní mamka nechala napospas v porodnici. Rozhodla jsem se vyprávět svůj příběh o tom, jaký to je být adoptovaným dítětem, teenagerem bez biologických rodičů a dospělým, co se s tím vším musí nějak vyrovnat. Píšu o hledání vlastní identity a kořenů. Odkrývám prekérní situace, s nimiž se adoptovaní setkávají. Jsem sice holka z druhý ruky, ale taky originál a strůjce vlastního života. Nakladatelská anotace.