Kdo šije u Podolské? - Hlavinková, Lucie, 1974- (Román (Motto), 2019)
Vyhlášený salon, který po léta určoval módní styl nejen české smetánky a bohémy, prožívá fatální změny. Píší se totiž 50. léta, kdy komunisté naplno rozpoutali perzekuci na všech a všem se závanem svobody. Jediným štěstím pro další fungování salonu po znárodnění v roce 1948 byl zájem manželky hlavy státu, neboť Marta Gottwaldová toužila po eleganci ikonické Hany Benešové. Proto bylo umožněno další fungování salonu a jeho dřívější majitelka „dokonce“ mohla v salonu zůstat v podřadné roli prodavačky. Pozvolný rozpad dřívějších hodnot, svobodného myšlení a vkusu na pozadí totalitního útlaku, kdy vedle mizející elegance a dobrých způsobů, mizeli ze scény i nepohodlní lidé.