Sny a sekyry - Padevět, Jiří, 1966- (Host, 2019)
Další autorův soubor malých příběhů z velkých dějin, v nichž kromě vlastní fabulace využívá i dobových textů. Jiří Padevět předkládá další sérii svých typických historických miniatur, zasazených do dynamických okamžiků českých dějin mezi lety 1918 a 1989. Vypráví drobné příběhy obyčejných lidí, kteří tak či onak podléhají tlaku doby, soustřeďuje se na nejvšednější starosti těch, kdo brzy zasáhnou do chodu dějin, zaostřuje na malé problémy, zatímco velké nenápadně, ale viditelně čekají v pozadí. Každou z minipovídek doplňuje krátká citace z dobového tisku, deníku či korespondence, která s příběhem přímo souvisí, dokresluje ho nebo s ním naopak kontrastuje.