Zlatá vydra - Švandrlík, Miloslav, 1932-2009 (Epocha, 2019)
Šumavská pověst o krásné dívce Gabretě, která se chtěla stát čarodějnicí. Gabreta byla krásnou schovankou Půty Švihovského, pána z hradu Rabí, která si ale usmyslela, že se stane čarodějnicí, protože chtěla pomáhat přírodě i lidem v okolí. V čarodějnickém umění se vyučila u staré ježibaby, od které však utekla v podobě vydry a usadila se v temných lesích proti proudu Otavy - na Šumavě. Jenže ježibaba si útěk učednice nedala líbit. Nakladatelská anotace. Kráceno.