Rok zázraků : svědectví o revoluci roku 1989 ve Varšavě, Budapešti, Berlíně a Praze - Garton Ash, Timothy, 1955- (Prostor, 2019)
Popis pádu komunistických režimů v Polsku, Maďarsku, NDR a Československu roku 1989, který má charakter historické reportáže. Esej o současné politické situaci v těchto středoevropských zemích. Svazek reportáží světoznámého britského historika, politologa a publicisty představuje jedinečné zachycení převratných událostí roku 1989, tak jak postupně zasáhly čtyři středoevropské komunistické režimy včetně tehdejšího Československa. Autor se přitom soustřeďuje na klíčové události daného historického okamžiku v podobě červnových voleb v Polsku a pohřbu Imreho Nagye v Maďarsku a listopadového pádu berlínské zdi a "sametové revoluce" v Československu, jimž byl osobně přítomen, a se svou charakteristickou erudicí, osobní angažovaností i jemným humorem podává nezapomenutelné svědectví o revoluční proměně, jež definitivně změnila tvář střední a východní Evropy. Nakladatelská anotace. Kráceno.