Nutrie - Toman, Marek, 1967- (WALT, 2019)
Satirická společensko-kritická alegorie o svobodě a jejím úskalí v originálním románu zajímavého českého autora, kde psanému textu je naroveň i grafická úprava originálních koláží Jitky Kopejtkové. Sametová revoluce nezasáhla jen velká města, ale časem se její ozvěny dostaly i na pomalejší venkov a tak i na farmu podnikavého samorosta Milana. Ten se nestačí divit, že na nové společenské poměry se rychle adaptují i jeho nutrie. Rozhodli se totiž, že místo kožešin budou nyní nosit samet a užívat svobody. Ale jak na to, když tak dlouho žili jako domácí tvorové? Stejně tak budou muset i lidé čelit naléhavé otázce, co se vší tou náhlou svobodou dál.