Měsíční šachta : podivný příběh nejzáhadnější slovenské jeskyně - Lavay, Martin (XYZ, 2019)
Kniha zprostředkovává tajemný příběh o slovenské jeskyni Měsíční šachta (Měsíční jeskyně či Moonshaft), která se skrývá pod slovenskými horami. Kniha obsahuje deník Antonína Horáka a informace o jeho životě a průzkumu, dobrodružné hledání místa včetně pátrání samotného autora. V knize se nachází také legendy o podsvětí ve starých civilizacích či informace o reálných podzemních prostorech na různých místech ve světě. Text si klade v této souvislosti i otázky, zda není jeskyně nejen přírodní zvláštností, ale také v přímé souvislosti s existencí mimozemských civilizací v minulosti vstupem - skleněnou bránou do podzemní říše Agarthy, možnou základnou mimozemšťanů, obřím zesilovačem energie či dokonce kosmickou lodí.