České dějiny podle kata Mydláře - Drijverová, Martina, 1951- (Edika, 2019)
Česká historie od roku 1601 do roku 1635 očima mistra popravčího. Proslulý kat Jan Mydlář vysvětluje dětským čtenářům, co obnáší jeho řemeslo, a vypráví příběhy lidí, které popravil. Děti se dočtou nejen o zločincích, ale především o známých osobnostech našich dějin. Velká část je věnována popravě 27 českých pánů 21. června 1621 a událostem, které staroměstské exekuci předcházely.