Rudí barbaři před branami : první opiová válka 1839-1842 - Skřivan, Aleš, 1944- (Polozapomenuté války, 2019)
Průběh první opiové války mezi Británií a Čínou v letech 1839-1842. Autoři v úvodu popisují politickou situaci v Číně v období od 17. do počátku 19. století a pronikání Britů do této asijské země. V dalších částech se zaobírají příčinami anglo-čínského ozbrojeného konfliktu; Británie dovážela z Číny čaj a do Číny vyvážela opium, což vyvolávalo velký odpor čínských úřadů. Další kapitoly se věnují rozpoutání a také pozemním i námořním bitvám samotné války. Konflikt ukončilo uzavření smlouvy v Nankingu roku 1842, jež umožnila Británii získání Hongkongu. Součástí práce je také chronologický přehled nejdůležitějších událostí.