Gottwald a jeho doba - Kroll, Rudolf (XYZ, 2019)
Životní osudy a politická dráha prvního československého komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Práce popisuje Gottwaldovo dětství, mládí a účast v první světové válce. Další kapitoly přibližují jeho levicovou politickou orientaci, vstup do komunistické strany, dosažení funkce předsedy této politické strany, jeho politickou činnost v Československu během 30. let a v Sovětském svazu během druhé světové války. Autor se rovněž zaobírá krátkým obdobím tzv. třetí republiky; KSČ byla součástí vlády Národní fronty a po parlamentních volbách roku 1946 se stala nejsilnější politickou stranou v zemi (Gottwald byl v letech 1946-1948 předsedou vlády). Důležitá pozornost je věnována průběhu únorového předvratu roku 1948 a působení Klementa Gottwalda v roli prezidenta (1948-1953); kniha mapuje vnitropolitický vývoj v Československu v kontextu s děním v Evropě a ve světě na počátku studené války.