Svobodomyslná - Lieskovská, Kateřina, 1993- (Pointa, 2019)
Zpověď dívky, která prožila určitý čas v manželství s psychopatickým manipulátorem, ale nakonec se jí podařilo překonat psychický i fyzický nátlak a prorazit totální izolaci, do níž ji vmanévroval. V devatenácti letech je nesnadné odhalit v milovaném partnerovi psychopatického manipulátora. Ani drobné náznaky mladé dívce nesignalizují nebezpečí. A novomanželovo rozhodnutí odjet spolu daleko, daleko, až na Nový Zéland, také zprvu nevypadá jako metoda, jak vás totálně izolovat od vaší rodiny a přátel... Až teprve odebrání veškeré možnosti komunikace s rodinou, žárlení a násilí při náznaku "neposlušnosti" mladé ženě otevřou oči, aby je následné úpěnlivé omluvy, doprošování a sliby opakovaně opět zavřely. Tento ukázkový koloběh psychopatického jednání hrdinka nakonec dokázala přerušit, dokázala se nejen osvobodit z izolace, ale i citově odpoutat, což pro oběti tohoto typu agresora nebývá zcela snadné. Nyní cítí potřebu svou drsně nabytou zkušenost ventilovat, jednak aby vyhojila svá duševní zranění, ale také aby zároveň upozornila na často skryté nebezpečí psychopatů ve vztazích.