Ecce homo Forman : Miloš Forman pohledem blízkých kolegů a přátel - Kratochvíl, Radim, 1977- (Mladá fronta, 2019)
Kniha přináší možnost seznámit se se slavným režisérem očima lidí, kteří měli to štěstí s ním spolupracovat, anebo s ním nějaký čas pobýt napříč dekádami celého jeho života. Převážnou část tvoří vzpomínky Radima Kratochvíla, nevlastního bratra Petra a Matěje Formanů a syna herečky Věry Křesadlové-Formanové, na jejich více než třicetileté setkávání. Mezi dalšími přispěvateli najdeme slavné hvězdy, lidi ze zákulisí známých projektů, ale i několik „obyčejných“ přátel. Ti všichni vyprávějí zajímavé, dosud neslyšené příběhy doplněné unikátními a převážně dosud nezveřejněnými fotografiemi ze soukromých archivů. Jejich vzpomínky se vztahují k různým životním etapám i společným projektům, a vyprávění nás tak zavádí od časů dětství a mládí, kdy se formovala Formanova osobnost, přes jeho české filmové začátky až ke slavnému americkému období, kdy se stal režisérem světového jména a držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii. Nakladatelská anotace. Kráceno.