Hráč : román z cyklu Kultura - Banks, Iain, 1954-2013 (Planeta9, 2019)
Ze středu vyspělé vesmírné civilizace Kultura povstává hráč, kterého čeká střet s krutou říší Azad. Banksovo rozsáhlé sci-fi dílo ze světa utopické Kultury, mírumilovné společnosti humanoidů, pokračuje dílem, ve kterém je hlavním hrdinou Gurgeh. Úspěchem znuděný herní mistr byl částečně vlastní vinou vmanipulován do účasti na tajemné hře Azad, tvořící ideologii stejnojmenné bohaté říše. Gurgeh zjišťuje, že soupeření pro zábavu se hodně liší od boje o životy a budoucnost obou civilizací... Autorova knižní space opera je plná technologií, fantazie i emocí.