Vítězný Augustus : dědic Caesarovy moci - Richter, Karel, 1930-2021 (Epocha, 2019)
Život a doba římského císaře Augusta. Práce přibližuje Augustovo mládí, počátky jeho politické dráhy po Caesarově smrti, Augustovo dočasné spojenectví a následně ozbrojený konflikt s Markem Antoniem. Pozornost je rovněž věnována nastolení císařství v římské říši; Augustus se stal první císařem. Autor dále stručně popisuje průběh Augustovy vlády (27. př.n.l.-14 n. l.); kromě jeho snahy o řešení vleklých politických, hospodářských nebo sociálních problémů se zaobírá také zahraničními výboji starověkého Říma v této době (Germánie, Panonie atd.).