Zločin, který unikl trestu : masakr v Katyni - Richter, Karel, 1930-2021 (Epocha, 2019)
Populárně-naučný pohled na vyvraždění polských důstojníků sovětskou NKVD na pozadí vývoje vztahů nacistického Německa se Stalinovým Sovětským svazem. Shrnutí diplomatických jednání mezi nacisty a Sovětským svazem, jež vyústila v podpis tzv. Paktu Ribbentrop-Molotov, vymezujícího vzájemné sféry vlivu. Tajný protokol zajistil Hitlerovi volné ruce při útoku na Polsko a obsazení západní části země. Poté Rudá armáda 17. září obsadila východní Polsko... Do sovětského zajetí se tak dostalo několik desítek tisíc polských důstojníků, které stalinské vedení vnímalo coby nepřátelské osoby. Proto nechalo v Katyni povraždit více než patnáct tisíc polských důstojníků. Richter se kromě líčení diplomatických jednání i samotného masakru věnuje odhalení daného zločinu i jeho poválečnému zamlčování.