Zralé víno - Pekař, Čeněk (E-knihy jedou, 2019)
Nic, co se nám v životě děje, nevzniká bez příčiny, bez prvotního podnětu a impulzu, bez slov a činů, bez energie. Ano, to je to správné slovo – energie. Já ji s radostí dávám do slov a vět, do veršů plných jinotajů, do ZEN koánů, jenž nemají jiné řešení než vhled. Vhled do energie – mé, tou Vaší. Vidím realitu jako pole energie, jako Tao v Dharmě, jako prostor variant, jako hřiště pro interakce interferujících energií. Jak kdysi prohlásil J. R Mayerl: „Ex nihilo nihil ﬁti“ neboli „z ničeho se nic neudělá“.Bez Vaší energie by nebylo té mojí a naopak. Pokud se optá čtenář autora„Mimo slova i mimo věty, jak mi sdělíš svou pravdu?“ Autor zůstane tiše sedět.Čtenář v úžasu vstane, neboť pochopí: „Tvá vstřícnost mně ukázala směr, dál už půjdu správnou cestou.“ Poté co čtenář odešel, zeptal jsem se Autora, jak toho dosáhl:„Dobrému čtenáři stačí stín knihy,“ řekl Autor.