První Čech na pěti kontinentech - Kříž, Jaroslav (Epocha, 2019)
Publikace přibližuje životní osudy českého dobrodruha Čeňka Paclta (1813–1887) pocházejícího z Turnova. Paclt patří vedle Emila Holuba, Enriquea S. Vráze či Josefa Kořenského mezi naše nejznámější cestovatele devatenáctého století. Mezi českými dobrodruhy a cestovateli má však významné postavení, protože drží jedno prvenství. Paclt totiž prokazatelně procestoval všech pět obydlených kontinentů a zanechal o tom písemné svědectví.