Osiánův cestovní kotlík, aneb, S Kelty nejsou žerty - Glaserová, Světlana, 1956- (Albatros, 2020)
Fantasy příběh v němž se propojuje současnost s keltskou minulostí. Prázdniny u babičky v Bojanově na Chrudimsku začínají pro druháka Honzíka velkým překvapením. Šramot na půdě prozradí skřítka Roryho, který pamatuje ještě dobu železnou a znal všechny Honzíkovy prapředky. Při návštěvě keltského skanzenu Honzík objeví cenný nález, kotlík druida Osiána, s nímž se údajně dá cestovat v čase. Rory vysloví dávné zaklínadlo a Honzíka přenese do doby před 2000 lety, kde se setká se svým prapředkem Aedánem. Ten naopak odcestuje do naší doby.