Pelyněk a vanilka - Vondráčková, Eva, 1949- (Pointa, 2020)
Autobiografické vzpomínky ženy, jejíž život neodstartoval právě šťastně. Ve svých vzpomínkách autorka vypráví o dětství stráveném v bídě, zoufalství a nedostatku lásky, putování po dětských domovech, ale také o hledání naděje. O tom, jak chuť a síla bojovat za lepší život nakonec opravdu vedly k malým i větším životním vítězstvím. V průběhu psaní se připojila její dcera Daniela, která přidává vlastní vzpomínky a jednotlivé události komentuje zase ze svého pohledu. Společně zachytily zdánlivě malý, a přitom univerzální a emocemi nabitý příběh jedné rodiny. Výpovědi matky a dcery jsou graficky oddělené, kniha je členěná do krátkých kapitol a doplněná o autentické fotografie.