Na velrybě - Chudožilov, Petr, 1943- (Albatros, 2020)
Soubor krátkých pohádkových příběhů. Jemně humorné, úsměvné, zázračné dění, které vpadá do světa nepohádkové každodennosti. Nesentimentální poetičnost pohádek tkví v zdánlivě nicotných jevech a nenápadných zážitcích, které člověk sdílí s lidmi nebo třeba s trpaslíky, medvědím nebo sněžným mužem. Pointou pak je jakýsi pocit štěstí. V knize nalézáme spoustu příběhů o andělech, téma, ke kterému se autor vrací v i dalších dílech.