Rozvrat : jak se národy vyrovnávají s krizemi - Diamond, Jared M. 1937- (History (Jan Melvil Publishing), 2020)
Krizové okamžiky různých států a jejich překonání. Úvodní část je zaměřena na krizi jednotlivce. Další kapitola zachycuje období úpadku vybraných zemí světa (Německo, Finsko, Japonsko nebo Austrálie) především v období 20. století a jejich úspěšné zdolání. Autor věnuje pozornost také sociálním i politickým problémům současných Spojených států. V závěru se rovněž zabývá vleklými ekologickými a energetickými potížemi celého světa.