Kdo zradil krále : případy královského soudce Melichara - Bauer, Jan, 1945- (Euromedia Group, 2019)
Další historická detektivka se soudcem Melicharem a jeho pomocníkem Božetěchem, odehrávající se za vlády Jana Lucemburského. Po návratu z tažení do Uher je zatčen jeden z předních velmožů království Jindřich z Lipé a uvězněn na hradě Týřově. Král Jan Lucemburský ho obviňuje ze zrady a požaduje jeho smrt. Království hrozí vzpoura mocného rodu Ronovců a krvavá domácí válka. Zároveň je ze zrady obviněn i královský soudce Melichar z Roupova, je uvězněn na Křivoklátě a zřejmě ho čeká mučení a poprava. Jeho pomocník Božetěch usilovně hledá někoho, kdo by pomohl soudce osvobodit a zbavil ho nařčení ze zrady. Času je málo, a proto využije i nabídky, se kterou přijde obávaný lapka a vládce pražského podsvětí Šilhavý Otmar. Jenže tím uzavře smlouvu s ďáblem, na kterou soudce málem doplatí. Zachrání ho sama královna Eliška Přemyslovna, nebo snad nepředvídatelná náhoda? Neskončí nakonec soudce na popravišti? Nakladatelská anotace.