Historie včel - Lunde, Maja, 1975- (Knihy Omega, 2017)
Historie včel líčí první pokus člověka o zkrocení včel, přes běžné průmyslové zemědělství až do budoucnosti, kde včely už vymřely. Součástí jsou tři příběhy o vztazích mezi rodiči a dětmi a o lidské zranitelnosti. William je zklamaný biolog a obchodník s osivem, žijící v Anglii roku 1852. Právě se chystá postavit zcela nový typ úlu, který jemu i jeho dětem zajistí čest a slávu. George je včelař, žijící v USA roku 2007, a jeho farma bojuje o přežití. Tao žije v budoucnosti v Číně, v době, kdy již včely vyhynuly. Pracuje na ručním opylování, a víc než cokoli jiného chce svému synovi zajistit vzdělání, aby měl lepší život než ona. Nakladatelská anotace. Kráceno.