Modrá - Lunde, Maja, 1975- (Knihy Omega, 2018)
Strhující román, jenž je po Historii včel druhým samostatným dílem volné environmentální tetralogie, pojednává o živlu, který je pro existenci člověka nejzásadnější - vodě. 2017: Signe táhne na sedmdesát, ale přesto se - úplně sama a s podivným nákladem - vydává na riskantní cestu přes oceán, aby stanula tváří v tvář muži, jehož kdysi milovala. 2041: David se cítí příliš mladý na to, aby byl otcem. Je však nucen prchat se svou malou dcerou skrz vyprahlou jižní Evropu, kde již není dostatek vody pro všechny. Situace se mění ve chvíli, kdy v opuštěné zahradě daleko od mořského pobřeží objeví prázdnou loď. Nakladatelská anotace.