Romanovci : 1613-1918 - Sebag Montefiore, Simon, 1965- (Knihy Omega, 2019)
Historie Ruska v době vlády Romanovců a osudy jednotlivých carů tohoto rodu. Práce přibližuje dějiny Ruska na přelomu 16. a 17. století a okolnosti nástupu Romanovců na trůn. Důležitá pozornost je zde věnována soukromému životu, povaze a průběhu vlády všech panovníků od Michaila Fjodoroviče až po Mikuláše II.; kromě vnitřní politiky se autor věnuje také jejich zahraniční politice. Publikace se zároveň snaží přiblížit historii Ruska v kontextu s evropskými dějinami novověku a počátku 20. století. Nechybějí zde rodokmeny a přehled významných osobností ruských dějin.