Já, doktor(in) : jak lékaři přicházejí o iluze : česká pediatrička v Německu - Karolová, Kateřina, 1981 (XYZ, 2020)
Autorka, česká lékařka, se rozhodla přijmout nabídku práce v německé nemocnici. Své zkušenosti a zážitky popisovala v blogu, který se stal předlohou této knížky. Česká lékařka, rozčarovaná z poměrů v českém zdravotnictví, se vydala na zkušenou do zahraničí a tři roky pracovala na dětském oddělení v německé nemocnici. Život v cizině pro ni znamenal vystoupení z komfortní zóny, stres, dřinu, postupné sžívání se s novým prostředím i cizím jazykem. Vedle osobní roviny příběhu může být pro čtenáře zajímavé srovnání poměrů v českém a německém zdravotnictví.