Prorokova zima - Östlundh, Håkan, 1962- (Vendeta, 2020)
Mladík Elias ztrácí otce v severském detektivním thrilleru o korupci a zneužívání moci. Diplomatičtí pracovníci, Ylva a její podřízený Anders, jsou milenci. Během jejich pobytu v sarajevském hotelu je spáchán bombový atentát a Anders se pohřešuje. Špatnou zprávu přebírá Andersův čtyřiadvacetiletý syn Elias, přezdívaný Prokok. A právě bezmála nadání proroka by potřeboval, aby společně s Ylvou odhalil pozadí celého neštěstí. Brzy je zřejmé, že za vším může být špinavé spojení politiky, byznysu a zločinu. Spojení, které nebude chtít být odhaleno.