Paměti - Stránský, Petr, 1936- (Epocha, 2019)
Autobiografické vzpomínky potomka ze šlechtického rodu Stránských ze Stránky a Greifenfelsu, který v roce 1968 emigroval do Švýcarska. Autor, bratr českého spisovatele Jiřího Stránského, vzpomíná na své dětství, které prožil za války, dospívání a ranou dospělost v komunistickém Československu, kdy mu nebylo umožněno dostudovat vysokou uměleckou školu a jeho bratři byli uvězněni, a na svoji emigraci ve Švýcarsku, kde se stal profesorem kreslení. V knize se vrací i ke svým předkům z rodu Stránských a Malypetrů a rodiny Rašínů, ze které pocházela jeho manželka Jana.