Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou : ohromující zjištění o 7 lidských smyslech, srdečním tepu stromů a otázce, zda mají rostliny vědomí - Wohlleben, Peter, 1964- (Kazda, 2019)
Autor s pomocí vědeckých poznatků a díky vlastním lesnickým zkušenostem analyzuje záhadné a leckdy neuvěřitelné jevy přírody a ukazuje úzké propojení člověka s přírodou. Autor ve svých esejích uvažuje o sedmi lidských smyslech, srdečním tepu a dýchání stromů, řeči lesa a jeho obyvatelích, lesní léčivé terapii, vědomí, sluchu a komunikaci rostlin či ochraně přírody jakožto součásti nás samotných. V této souvislosti ukazuje, jak podobné jsou lidské smysly smyslům jiných živých tvorů. V knize nastiňuje, že stromy a rostliny jsou inteligentní bytosti, a že člověk není přírodě nadřazený.