V zajetí zimy - Novik, Naomi, 1973- (Host, 2020)
Fantasy příběh líčí osudy tří hrdinek v ledovém zajetí litevské zimy, kterou se tajemní Starykové pokoušejí prodloužit pomocí magie. Motiv klasické pohádky o přadleně, kterou dostane do potíží zvěst, že umí vyrábět zlato, autorka rozvíjí v bohatý příběh o věčném souboji zimy a léta. Mirjem je dcerou lichváře tak shovívavého, že raději nechává vlastní rodinu o hladu, než aby od dlužníků vymáhal peníze. Jednou, když matka onemocní, toho má Mirjem dost a pustí se do práce sama. Daří se jí nejen peníze vybírat, ale dál s nimi obchodovat. Opravdu se zdá, že dovede měnit stříbrňáky ve zlaťáky. Pověst o jejím umu se donese přes hranice světů do ledové říše Staryků, krutých bytostí, které za zimních nocí přepadají lidská sídla a kradou právě zlato. Spolu s Wandou, která pro Mirjem pracuje, aby splatila otcův dluh, a šlechtičnou Irinou, kterou chce její otec provdat za cara, se zaplétá do událostí, jež rozhodnou o tom, zda ještě někdy přijde jaro.