Bizarní povídky - Tokarczuk, Olga, 1962- (Host, 2020)
Povídkový soubor polské nobelistky předkládá rozmanité pohledy na podivnost a její pronikání do každodenní životní samozřejmosti. Sbírka povídek polské literární hvězdy Olgy Tokarczukové zahrnuje desítku příběhů, časově rozkročených od 17. století po fantastickou budoucnost, žánrově pak od téměř všedních příběhů, narušených vpádem nečekaného a nezvyklého, přes výjevy fantaskní či snové až po regulérní výlety do hájemství sci-fi. Držitelka Nobelovy ceny za literaturu v nich zkoumá povahu podivnosti, její formy a rozsah, v němž zasahuje do lidských životů - od zneklidňujících detailů (jako je nezvyklý šev na ponožkách či bizarní složení zavařenin), které dokáží nejistého protagonistu vykolejit ze zažitých jistot, až po všesvětovou dystopickou vizi nelidské podoby, do níž může dospět civilizace. I zde zaznívají obvyklé autorčiny tóny, jako je ekologie, feminismus či silně kritický pohled na vlastní historii.