Dějiny české detektivky - Jareš, Michal, 1973- (Paseka, 2019)
První podrobné shrnutí dějin detektivního žánru v české literatuře. Publikace přehledového charakteru se zabývá obdobím od konce 19. století až do současnosti (počátek 21. století). Po úvodním vymezení pojmů a kategorizaci podžánrů přibližují autoři samé počátky a kořeny detektivní prózy u nás. Následně v chronologickém sledu zkoumají hlavní proud i zákoutí české detektivní literatury - od anonymních děl nevalné úrovně až po příspěvky vynikajících českých spisovatelů. Sledují nakladatelskou politiku v této oblasti i proměny recepce detektivního žánru v rámci celé české literatury. Nechybí ani snaha postihnout česká specifika žánru, a to zvláště ve srovnání se slavnými zahraničními vzory (nenápadný a bodrý český detektiv vs. suverénní detektiv anglo-amerického střihu).