Povídky ze Svrabové čtvrti : zmizelý svět židovské Prahy - Kraus, František Robert, 1903-1967 (Cattacan, 2020)
Povídky rodáka z bývalého pražského židovského ghetta, které za svého života z politických důvodů mohl publikovat jen velmi omezeně, nám přiblíží dnes již zaniklou atmosféru této části Prahy a životy jejích obyvatel. Texty uveřejněné v této knize jsou první částí projektu vydání souborného literárního díla židovského česky píšícího spisovatele Františka R. Krause (1903-1967). V povídkách tohoto svazku (zčásti i autobiografických) vyniká jeho osobitý popis „pražských typů“ a mimořádná citlivost k reáliím. Vyrůstá před námi obraz Prahy nevšední (díky umění dívat se z nečekaných úhlů) a zároveň realistický (jde o Prahu starou, zasutou, leč skutečnou). Některé z povídek se týkají osobností, s nimiž se znal (Franz Kafka, Egon Ervín Kisch) či příběhů dob minulých (Mozart, Cassanova), jiné jsou příběhově usazeny do období Mnichova a protektorátu a zčásti i do období holokaustu, který sám zažil (Terezín, Osvětim). Nakladatelská anotace. Kráceno.