Muž, který stál v cestě - Fíla, Ivan, 1956- (Jota, 2020)
Román českého filmového režiséra a scénáristy je příběhem jednoho z hlavních protagonistů pražského jara 1968, poslance Františka Kriegela. Tento biografický román se soustředí především na osudová 60. léta, kdy se formovala uvnitř KSČ vnitrostranická opozice a někteří její vlivní členové prosazovali ekonomické a společenské reformy. Jedním z hlavních zastánců tohoto proudu byl i poslanec Národního shromáždění František Kriegel, český lékař, který působil ve španělské občanské válce a jehož politická kariéra později vyvrcholila členstvím v ÚV KSČ. Po invazi v srpnu 1968 se však sny o socialismu s lidskou tváří definitivně rozplynuly. Na moskevských jednáních Kriegel jako jediný představitel československé delegace nekompromisně a zásadně odmítl podepsat protokol o tzv. "dočasném pobytu sovětských vojsk na území ČSSR" a tímto postojem zpečetil svůj budoucí osud. Rázem se totiž dostal do ghetta vyvržených...