Cesty do Svaté země : XII.-XX. století : mýty a realita v ruských a českých cestopisech - Kšicová, Danuše, 1932-2017 (Masarykova univerzita, 2013)
Monografie analyzuje pomocí komparativní metody dva národní cestopisné žánry a jejich proměny v čase. Ústředním tématem jsou cesty do Jeruzaléma, jež byl po dlouhou dobu pokládán za centrum světa. Na pozadí těchto putování představuje autorka hlavní milníky ve vývoji tohoto žánru, jež jsou reprezentovány díly ruských (Igumen Daniil, Ioann Lukjanov, Abraham Norov, N. V. Gogol, Ivan Bunin, Andrej Bělyj) a českých (Martin Kabátník, Jan Hasištejnský, Oldřich Prefát, Václav Vratislav, Kryštof Harant a Jan Neruda) cestovatelů od 12. do 20. století. Druhou rovinu díla tvoří analýza mýtických událostí, s nimiž se cestovatelé při svých putováních často setkávali. Důraz je kladen na změnu chápání mýtu od reálných událostí ke znakům a symbolům. Publikace je doplněna četným obrazovým materiálem.